Jakie owoce są najbardziej odżywcze?

Dostęp do świeżych, a co za tym idzie najbardziej wartościowych owoców w okresie letnim jest zdecydowanie łatwiejszych, niż w czasie pozostałych miesięcy. Za najbardziej wartościowe owoce uznaje się między innymi mango, maliny, granaty, pomarańcze czy avocado. Te ostatnie jest cennym źródłem wartościowych tłuszczy oraz błonnika, witaminy B5 czy potasu. Pomarańcze to owoce powszechnie dostępne niemal przez cały rok. Dużym ich atutem jest możliwość ich przechowywania nawet w niezbyt korzystnych warunkach, bez utraty przez nie najcenniejszych odżywczych właściwości.

 

Choć świeże maliny dostępne są przez bardzo krótki ores czasu, to jednak są to owoce które warto mieć w swoim domu, choćby w postaci mrożonej. Choć granaty to owoce trudne w obieraniu, to jednak ich spożywanie dostarcza organizmowi mnóstwo potasu oraz magnezu, a także następujących witamin: B1, B2, B6, C, E, K. Mango choć jest owocem pochodzącym z importu, jest bardzo powszechnie dostępny – owoc ten dostać możemy niemal w każdy miejscu, w którym sprzedawane są tego typu produkty. Miąższ mango zawiera ogromną dawkę cennego dla ludzkiego organizmu błonnika.

Możesz również polubić…