Jak wykorzystać jagody kamczackie?
Dziko rosnącą jagodę kamczacką można spotkać w południowo-wschodniej części Azji. Od wieków jest w tym regionie wykorzystywana w medycynie naturalnej. Jej owoce są jednym z najlepszych źródeł witaminy C i antyoksydantów. Ponadto zawierają witaminę A, witaminy z grupy B oraz liczne składniki mineralne. Spożywane regularnie mogą mieć nieoceniony wpływ na zdrowie naszego organizmu, ponieważ niszczą wolne rodniki, wzmacniają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, działają antybakteryjnie, a także wzmacniają odporność. W jakiej formie wprowadzić jagodę kamczacką do naszej diety?
Jagoda kamczacka na surowo
Krzewy jagody kamczackiej rozpoczynają swoje owocowanie już w maju. Jej owoce dojrzewają stopniowo, wybarwiając się na ciemny granat. Pielęgnacja jagody jest bardzo prosta i wymaga dużego zaangażowania, dlatego jest to doskonały wybór do przydomowych ogródków. Dzięki temu świeże owoce możemy mieć zawsze pod ręką. Możemy po nie sięgać jako po smaczną i zdrową przekąskę lub dodać do jogurtu, owsianki czy koktajli.
Jagoda kamczacka przetwory
Owoce jagody kamczackiej, zaliczane do grona superowoców, mogą być także wykorzystywane do produkcji przetworów. Możemy z nich przygotować soki, dżemy, konfitury czy nalewki. Docenimy je szczególnie zimą, kiedy trudno jest o świeże owoce dobrej jakości. Przetwory przygotowane ze słodko-kwaśnych owoców dadzą nam orzeźwienie i będą namiastką lata.
Często obróbka termiczna sprawia, że owoce lub warzywa tracą część swoich właściwości. W przypadku jagód kamczackich tak się nie dzieje. Nawet w czasie gotowanie zachowują pełnie swojego antyoksydacyjnego działania. Dzięki temu z ich właściwości możemy także w pełni korzystać po przetworzeniu. Regularne spożywanie dżemu, dodawanie do herbaty soku czy przygotowywanie z niego napojów może pomóc nam w uniknięciu wielu chorób, jakie mogą być skutkiem stresu oksydacyjnego, oraz we wzmocnieniu naszej odporności. Również nalewki przygotowane z jagód kamczackich zachowują lecznicze właściwości.
Najnowsze komentarze